Warkocz klonowy

Składniki:

1 garść orzechów nerkowca

1 opakowanie ciasta francuskiego
150 ml syropu klonowego NaturAvena
100 ml wody mineralnej
2 łyczki cukru kokosowego NaturAvena
2 łyżki budyniu waniliowego
1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej NaturAvena

Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka lub syropu klonowego
 

Sposób przygotowania:

Orzechy posiekać i prażyć na gorącej patelni. Do miski wlać syrop klonowy, dodać budyń w proszku, skrobię i dokładnie wymieszać.

Rozpuścić cukier kokosowy w garnku z wodą. Gdy woda zawrze wlać zawartość do reszty masy. Na koniec dodać prażone orzechy, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Rozwinąć ciasto francuskie ponacinać na brzegach i zawijać pod kątem 45 stopni. Masę klonową położyć na całej długości po środku ciasta. Zawijać nacięte brzegi na wzór warkocza

Ciasto przed włożeniem należy posmarować wymieszanym żółtkiem z mlekiem i posypać orzechami.

Piec w 180 st C przez ok. 25 minut.