Tajemnice ekologicznej kawy

Ziarna kakaowca przychodzą na świat na plantacjach. Zanim trafią do naszych kubków i filiżanek w postaci kawy, muszą zostać zebrana, specjalnie wypalone i ostatecznie zmielone.

Istnieją dwa rodzaje kawy: arabika i robusta. Pierwsza jest lepsza jakościowo i smakowo natomiast o wiele cięższa w uprawie. Tym, co nazywamy kawą odnosi się do wypalonych ziaren owocu kakaowca, które rosną w kiściach wyglądających jak wiśnie. Przeważnie czerwone i błyszczące. Smakują dosyć podobnie. Kawa arabika, rośnie wyżej od robusty, ma większe wymagania dotyczące uprawy. Dojrzewa dłużej, ale dzięki temu jest słodsza i bardziej aromatyczna. Dzięki uprawom osadzonym w ternach górzystych i tropikalnych nie ma możliwości upraw przemysłowych, czyli takich w których użyto sztucznych nawozów, hormonów, pestycydów czy innych środków chemicznych w celu pozbycia się grzybów i szkodników. Takie czynniki zabijają smak kawy. Surowa kawa jest zielono-szara, dopiero po odpowiednim paleniu nabiera właściwego brązowego koloru. Smak kawy zależ od sposobu i długości palenia.

Nasza ekologiczna kawa pochodzi z Hondurasu, gdzie uprawiana jest na wysokościach pomiędzy 1500 a 2000 metrów nad poziomem morza. Profil smakowy kaw honduraskich charakteryzuje się mniejszą kwasowością niż inne kawy z Ameryki Centralnej z wyraźnymi nutami karmelu.

Picie kawy może poprawiać krążenie krwi, poprawić naszą wydolność, a wraz z nią kondycja fizyczna. Sprzyja także diecie odchudzającej, ponieważ może przyspieszać przemianę materii. Dzięki niej tłuszcz w organizmie może być spalany znacznie szybciej. Kawa może również zmniejszyć poczucie głodu. Zawiera przeszło tysiąc różnych przeciwutleniaczy, może pomóc opóźnić procesy starzenia, zniwelować stany zapalne i ochronić komórki przed uszkodzeniami.

Dobra jakość produktów ekologicznych może być tożsama z jakością kawy. Poranek z dobrą kawą, śniadanie złożone z wysokiej jakości produktów ekologicznych nie ma sobie równych. To chwila przyjemności i dobry początek dnia.