Przepis z syropem klonowym

Amerykańskie naleśniki z syropem klonowym

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 250 g mąki pszennej NaturAvena
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej NaturAvena
  • 1 łyżeczka ksylitolu NaturAvena
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego virgin NaturAvena 
  • 2 banany
  • Orzechy (rozdrobnione)

Składniki dodatki:

  • Syrop klonowy
  • Olej kokosowy rafinowany NaturAvena do smażenia
  • Borówki, banany lub inne ulubione owoce
  • Orzechy

Wykonanie:

W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
Następnie dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
Do przygotowanej masy dodaj rozpuszczony olej kokosowy virgin oraz jajka.
Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Powierzchnie patelni smarujemy olejem kokosowym rafinowanym i rozgrzewamy na średnim ogniu.
Nalewamy porcję wcześniej przygotowanej masy i smażymy naleśniki z obu stron, do czasu aż się zarumienią.
W między czasie pokrój owoce w plasterki.
Podawaj na talerzu w kolejności: naleśnik, owoce, orzechy.
Na końcu polej wszystko syropem klonowym wg. uznania.