Smaczne napoje sojowe

Napoje sojowe otrzymuje się z namaczania w wodzie ziaren soi. Tradycja ich spożywania datuje się na początek w II wieku n.e. w Chinach. Od tego czasu są powszechnie spożywanym napojem w Azji.  Dla osób z nietolerancja laktozy oraz wegan jest jednym ze sposobów na zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości białka.

Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Posiada wysoką zawartość węglowodanów, witamin z grupy B, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i potasu. Wegetarianie, weganie bądź osoby cierpiące na nietolerancję laktozy spożywają napoje sojowe, jako zamiennik dla tradycyjnego krowiego mleka. Napój powstały z soi nie zawiera: laktozy, cholesterolu, dodatków sztucznych substancji aromatycznych i konserwantów. Jest to produkt w 100% naturalny, pochodzenia roślinnego. Napoje sojowe posiada wiele dobroczynnych właściwości, które mogą:

  • zapobiegać powstawaniu miażdżycy oraz rozwojowi groźnych chorób serca
  • hamować ilość transportowanego do krwi cholesterolu
  • wpływać na dolegliwości występujących w okresie menopauzy
  • zawierać kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 oraz antyoksydanty chroniące naczynia krwionośne od wylewów
  • poprawić elastyczność oraz płynność naczyń krwionośnych, uodparniając je na zmiany ciśnienia krwi

Dodatkowo napoje sojowe wspaniale wzbogacają smak kawy, można przyrządzić z nich kawę latte oraz kakao. Bardzo dobrze sprawdzają się w wypiekach ciast, naleśników, gofrów i placków. Można przyrządzić z nich kaszę, dodać je do płatków lub przyrządzić z nich pyszny wegański deser.