Przepis na ryżowe lody malinowe

Składniki:

  • 500 ml napoju ryżowego
  • 80 g ksylitolu
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 500 g malin 

Wykonanie:
Napój ryżowy gotuj w garnku, aby był ciepły, ale nie wrzący. Żółtka i jajko wbij do miski i miksuj wszystko, aby powstała dość duża piana. Ciepły napój wlej do miski z pianką cały czas ją ubijając. Następnie przelej całość do garnka, dodaj wcześniej zmiksowane maliny i gotuj całość, aż zacznie gęstnieć (cały czas mieszaj zawartość garnka). Gdy masa odrobinę zgęstnieje zostaw ją do ostygnięcia. Po ostygnięciu mocno miksuj, włóż do foremek i wstaw na 30 min. do zamrażarki. Włóż ostrożnie w środek foremki patyczki i ponownie wstaw do zamrażarki do czasu całkowitego zamrożenia.