Tapioka

Tapioka to kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Właściwości odżywcze tapioki od dawna doceniają mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Produkt jest lekkostrawny i pożywny oraz nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczny.

Tapioka to kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Właściwości odżywcze tapioki od dawna doceniają mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Produkt jest lekkostrawny i pożywny oraz nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczny.

  • Zawiera tiaminę, witaminę B6, kwas foliowy i wiele mikro- i makroelementów, przede wszystkim wapń, ale też żelazo, potas, fosfor, a nawet pewne ilości cynku i magnezu
  • Jest to produkt wysokoenergetyczny, gdyż charakteryzuje go wysoka zawartość węglowodanów
  • Jest to idealny składnik naleśników, racuchów, sulfetów, galaretek i budyni
  • Produkt idealny do przyrządzania pysznych deserów oraz wypieków domowych ciast i tortów