Przepis z tofu

Marynowane tofu na sałacie z ryżem

Składniki Tofu:

  • 1 opakowanie tofu NaturAvena 250 g w ulubionym smaku
  • 1 cytryna (sok świeżo wyciskany)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejp
  • pieprz czarny mielony, do smaku
  • sól himalajska różowa NaturAvena, do smaku
  • 2 łyżki oleju kokosowego NaturAvena

Wykonanie:

Pokrój tofu w kostkę (grubość ok. 1x1 cm)
W misce wymieszaj: sok z cytryny, oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty czosnek, sól pieprz oraz mieloną paprykę i dokładnie wymieszaj
Pokrojone tofu przełóż do miski z marynatą. Tak, zamarynowane kostki, trzymaj pod przykryciem min. 1 godz., a najlepiej 8 godz.
Tofu przesącz z marynaty.
Olej kokosowy rozgrzej na patelni i smaż na niej kostki tofu (równomiernie z każdej strony), delikatnie, aż się zarumienią.

Składniki pozostałe:

  • 1 por (biała część)
  • 200 g rukoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • sól morska NaturAvena, do smaku
  • pieprz czarny mielony, do smaku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy warzywno-ziołowej NaturAvena
  • 300 g ryżu brązowego basmatii NaturAvena

Wykonanie:

Ugotuj ryż wg. przepisu na opakowaniu. W między czasie podsmaż na oliwie pokrojony w cieniutkie paseczki por. Następnie dodaj czosnek i przyprawy. Por musi się zeszklić na patelni. Na sam koniec smażenia dodaj rukolę i wcześniej przygotowane tofu. Wymieszaj wszystko razem i smaż jeszcze około 1 minutę.

Wyłóż ugotowany i odcedzony ryż na talerze, a na niego tofu z porem i rukolą.