Wielkanocny żurek

Składniki:

  • duża porcja włoszczyzny
  • cebula
  • 200 g boczku
  • 500 ml zakwasu żurku podkarpackiego 
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 4-5 suszonych grzybów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • liść laurowy 
  • sól morska 
  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • majeranek
  • pieprz czarny mielony  

Wykonanie:

Grzyby należy umyć i namoczyć w 0,5 litra wody. Gdy zmiękną, trzeba ugotować je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Pokroić w paseczki, z powrotem włożyć do wywaru. Włoszczyznę pokroić, zalać 2 litrami wody. Następnie gotować razem z zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami pieprzu przez ok. 45 minut. Wywar przecedzić i połączyć z wywarem z grzybami. Dolać 0,5 litra zakwasu i zagotować. Cebulę posiekać, a boczek pokroić w kostkę. Przesmażyć razem i wrzucić do zupy. Doprawić żurek wielkanocny śmietaną, czosnkiem roztartym z solą, dodać do smaku pieprz i majeranek. Żurek wielkanocny najlepiej podawać w wydrążonych chlebkach.