Wielkanocna babka

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej białej 
    250 g masła
    250 g cukru trzcinowego brązowego
    10 g proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    sok z 1/2 cytryny
    4 jajka
    4 łyżeczki kakao
    50 g żurawiny słodzonej
    50 g rodzynek 
    50 g moreli 
    50 g daktyli suszonych 

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sitko i dodać proszek do pieczenia. Rozdzielić do dwóch miseczek. Do jednej z nich dodać kakao i wymieszać. Następnie utrzeć masło z żółtkami, cukrem brązowym, sokiem z cytryny oraz cukrem wanilinowym. Dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie połączyć drewnianą łyżką z resztą składników.  Gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać mąkę wymieszaną z kakao i połowę rozdrobnionych bakali, do drugiej mąkę bez kakao oraz pozostałą część bakali. Natłuścić formę do pieczenia, obsypać delikatnie mąką i wlać najpierw masę kakaową, później jasną, formując wzorki. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Babkę podawać posypaną cukrem pudrem, białą lub ciemną czekoladą. W celu ozdobienia posypać migdałami lub kolorową posypką.