Deser z chia

Składniki przepisu:

  • 100 ml napoju sojowego
  • puszkę kremu kokosowego
  • 4 czubate łyżki nasion chia
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklankę ulubionego musli lub płatków
  • garść ulubionych owoców
  • Wykonanie:
    1. Do miski wlej krem kokosowy oraz napój sojowy. Następnie dodaj miód lub syrop z agawy i wsyp nasiona chia oraz cukier waniliowy. Składniki dokładnie wymieszaj, tak aby się rozpuściły. Odstaw do lodówki na noc lub do czasu aż nasiona chia pochłoną część płynu. Gdy masa okaże się zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka i wymieszaj do uzyskania pożądanej gęstości.
    2. Następnie przelej uzyskaną masę do szklanek lub salaterek (na około 3/4 wysokości). Odstaw jeszcze na 30 minut do lodówki.
    3. W między czasie na rozgrzanej patelni upraż musli lub płatki.
    4. Przesyp uprażone zboża do wyjętych z lodówki szklanek lub salaterek, uzupełniając naczynia do pełna.
    5. Dodaj owoce i gotowe.