Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa należy do jednej z najtrudniejszych w utrzymaniu i realizacji. Polega na kompletnej eliminacji produktów zawierających gulten. Pomimo, że taka zmiana wydaje się bardzo kłopotliwa, nie stanowi problemu nie do pokonania. Nagonka, jaka powstała w ogół złego wpływu glutenu na organizm, spowodowała, że producenci ekologicznej i naturalnej żywności wprowadzili na rynek wiele produktów wolnych od tego składnika. Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających gluten, którego źródłem są: pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz i jęczmień.

Podstawowe produkty, których powinny wystrzegać się osoby przebywające na diecie bezglutenowej:

  • mąka (żytnia, jęczmienna, pszenna, orkiszowa)
  • kasza (jęczmienna, kuskus, bulgur)
  • płatki, otręby i musli (żytnie, pszenne, jęczmienne, owsiane )
  • pieczywo (dopuszczalne do spożycia tylko specjalistyczne bezglutenowe)
  • makaron (pszenny, orkiszowy, żytni)
  • bułka tarta
  • piwo (zawiera słód jęczmienny),
  • napoje owsiane na bazie mleka i kakao
  • ciastka, ciasteczka, drożdżówki
  • potrawy na bazie mąki pizza, pierogi, kopytka
  • dania mięsne i pasztety z dodatkiem bułki tartej
  • inne produkty, które ze względu na produkcje mogą być nośnikiem glutenu

Bezpieczne produkty naturalnie bezglutenowe:

  • mąka (gryczana, ryżowa, sojowa, kukurydziana)
  • ryż, kukurydza
  • tapioka
  • komosa ryżowa
  • świeże owoce i warzywa
  • rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soja, soczewica)
  • orzechy i nasiona
  • jaja
  • mięso i ryby nieprzetworzone
  • inne produkty oznaczone kłosem i opisem produkt bezglutenowy

Zalety stosowania diety bezglutenowej:

  • redukcja dolegliwości związanych z nietolerancją glutenu
  • redukcja problemów trawiennych
  • obniżenie masy ciała
  • zmniejszenie objawów choroby Hashimoto, celiakii itp.
  • regulacja gospodarki wodnej organizmu
  • zmniejszenie problemów migrenowych
  • ogólna poprawa samopoczucia
  • większa odporność organizmu