Zastosowanie hummusu

Sposoby na wykorzystanie hummusu

Tradycyjny hummus to pasta na bazie ciecierzycy z różnymi dodatkami np. papryki, pomidorów, cytryny, żurawiny itp. Doskonale znają go weganie i wegetarianie. Ten pyszny dip oprócz wspaniałego smaku, zawiera wiele wartościowych składników, błonnika, białka oraz  jednonasycone kwasy tłuszczowe.

Poznaj 5 sposób na wykorzystanie tej wyśmienitej pasty…

Hummus na pierwsze lub drugie śniadanie

W najprostszej wersji wystarczy posmarować nim świeże pieczywo lub ciepłe grzanki. Dodatkowo na wierzchu można położyć warzywa i posypać ziołami. W ambitniejszym wariancie wykorzystujemy hummus, jako dodatek do jajecznicy. Należy dodać pasty do jajek zanim się jeszcze zetną i wymieszać.

Hummusowy dresing do sałatek

Wymieszaj dwie lub trzy łyżki hummusu, z jedną łyżką octu jabłkowego, dodaj odrobinę pieprzu, soli oraz odrobinę soku z świeżo wyciśniętej cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj i polej sosem ulubioną sałatkę.

Dip do zapiekania mięs i ryb

Hummus doskonale sprawdza się w połączeniu z mięsem. Szczególnie pasuje do niego kurczak albo tuńczyk. Wymieszaj łyżkę suszonej żurawiny, migdały, pół jabłka i odrobinę cebuli. Połącz składniki z hummusem, jogurtem oraz przyprawami. Wysmaruj dipem pierś z kurczaka i zapiecz w piekarniku.

Sos do makaronu

Wymieszaj ugotowany makaron z hummusem. Dodaj pieczonego lub wędzonego łososia albo pokrojonego w kostkę smażonego kurczaka. Posiekaj też pomidory – świeże i suszone. Wymieszaj wszystko ze sobą i gotowe.

Dip do przekąsek

Hummus świetnie sprawdza się jako dip do świeżych lub grillowanych warzyw.  Dobrze komponuje się z pokrojonymi w kostkę owocami. Dobrze smakują z krakersami i paluchami chlebowymi.