Zastosowanie hummusu

Sposoby na wykorzystanie hummusu
Tradycyjny hummus to pasta na bazie ciecierzycy z różnymi dodatkami np. papryki, pomidorów, cytryny, żurawiny itp. Doskonale znają go weganie i wegetarianie. Ten pyszny dip oprócz wspaniałego smaku, zawiera wiele wartościowych składników, błonnika, białka oraz jednonasycone kwasy tłuszczowe.
Poznaj 5 sposób na wykorzystanie tej wyśmienitej pasty…
Hummus na pierwsze lub drugie śniadanie
W najprostszej wersji wystarczy posmarować nim świeże pieczywo lub ciepłe grzanki. Dodatkowo na wierzchu można położyć warzywa i posypać ziołami. W ambitniejszym wariancie wykorzystujemy hummus, jako dodatek do jajecznicy. Należy dodać pasty do jajek zanim się jeszcze zetną i wymieszać.
Hummusowy dresing do sałatek
Wymieszaj dwie lub trzy łyżki hummusu, z jedną łyżką octu jabłkowego, dodaj odrobinę pieprzu, soli oraz odrobinę soku z świeżo wyciśniętej cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj i polej sosem ulubioną sałatkę.
Dip do zapiekania mięs i ryb
Hummus doskonale sprawdza się w połączeniu z mięsem. Szczególnie pasuje do niego kurczak albo tuńczyk. Wymieszaj łyżkę suszonej żurawiny, migdały, pół jabłka i odrobinę cebuli. Połącz składniki z hummusem, jogurtem oraz przyprawami. Wysmaruj dipem pierś z kurczaka i zapiecz w piekarniku.
Sos do makaronu
Wymieszaj ugotowany makaron z hummusem. Dodaj pieczonego lub wędzonego łososia albo pokrojonego w kostkę smażonego kurczaka. Posiekaj też pomidory – świeże i suszone. Wymieszaj wszystko ze sobą i gotowe.
Dip do przekąsek
Hummus świetnie sprawdza się jako dip do świeżych lub grillowanych warzyw. Dobrze komponuje się z pokrojonymi w kostkę owocami. Dobrze smakują z krakersami i paluchami chlebowymi.