Smakowite tofu na wiele sposób

Tofu od dawna obecne jest w tradycyjnych kuchniach Dalekiego Wschodu. Podawane może być zarówno na ciepło i na zimno w przeróżnych konfiguracjach, dzięki czemu korzystanie z niego w kuchni jest czystą przyjemnością.

Tofu w kuchni tradycyjnej i międzynarodowej

Serek tofu możemy wykorzystać, jako zamiennik wielu składników w kulinarnych eksperymentach, zastępując nim mięso albo sery. Dobrym przykładem potraw wykorzystujących tofu jako dodatek mogą być: pizza, sałatki, zupy, zapiekanki makaronowe lub ryżowe.

Zmiksowane lub starte tofu

Zmiksowane tofu o kremowej konsystencji jest idealne do przygotowania farszy i kremów do ciast, słonych wypieków i różnego rodzaju past do chleba. Natomiast starte tofu jest świetnym dodatkiem do sałatek, zapiekanek, risotta i jajecznicy.

Tofu na słodko

Pokrojone w plasterki tofu należy zamoczyć w syropie klonowym lub innym owocowym i obsypać wiórkami z kokosa, sezamem lub orzeszkami. Takie danie można upiec, usmażyć lub nawet jeść na surowo. Serek można wykorzystać, również do przyrządzenia deserów lub słodkich wypieków.

Usmaż, grilluj, piecz

Tofu można usmażyć, grillować lub zapiekać. Wystarczy zadbać o odpowiednią marynatę oraz dodatki w postaci: dipu, sosu lub warzyw. Serek można stosować, jako zamiennik wielu dań mięsnych np. kotlety do hamburgerów, szaszłyki z tofu lub kotlety panierowane.

Farsz z tofu

Tofu świetnie sprawdza się jako farsz do dań mięsnych np. kieszonek nadziewanych. Dobrze komponuje się z warzywami np. z papryką lub bakłażanem. Dodaje się je również do makaronów, ricotty, zapiekanek itp.