Soki ekologiczne i naturalne

Soki to napoje powstałe z owoców lub warzyw, które są podstawą dobrej i zbilansowanej diety. Zawierają one pełną gamę witamin i minerałów oraz innych cennych składników.

Historia soków…

Historia picia soków sięga czasów starożytnych. Pierwsze udokumentowane dowody pochodzą z okolic Morza Martwego 150 r. p.n.e. Przykładem jest sok z granatów oraz fig, który jak wówczas wierzono, dawał ogromną siłę i witalność, picie soków było częścią rytuałów. Spożycie na skale zbliżoną do dzisiejszej rozpoczęło się w 1920 roku, kiedy to niemiecki naukowiec Max Gerson rozpowszechnił picie soków wśród swoich pacjentów. Kolejny przełom nastąpił, gdy dr. Norman W. Walker w trakcie 70 lat badań stworzył filozofię życia, która opierała się na spożywaniu witamin i minerałów w postaci świeżych soków.

Rodzaje soków

Soki można skategoryzować według czterech kryteriów. Pierwsze z nich to rodzaj surowca, w którym wyróżniamy soki warzywne, owocowe i warzywno-owocowe. Drugi to rodzaj półproduktu, do którego zaliczmy soki bezpośrednie (nazywane świeżymi) oraz soki odtworzone z przecieru zagęszczonego. Trzeci rodzaj podziału uwzględnia obróbkę termiczną, dzielącą je na soki pasteryzowane i niepasteryzowane. Ostatni podział uwzględnia wygląd i konsystencje. Wyróżniamy tu soki: klarowane, naturalnie mętne oraz przecierowe.

Właściwości soków

Soki warzywne i owocowe zawierają dużo wartościowych witamin (A, C, E i B) oraz minerałów (sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk). Oprócz tego bogate są w liczne enzymy trawienne oraz błonnik. Wszystkie te odżywcze składniki sprawiają, że soki mogą: 

  • wspierać działanie układu moczowego
  • obniżyć ryzyko zachorowania na raka oraz inne choroby cywilizacyjne
  • pozytywnie wpływajać na system odpornościowy
  • wspomagać leczenie: nadciśnienia, reumatyzmu, schorzeń wątroby, astmy, chorób skórnych
  • ponadto u osób pracujących umysłowo i narażonych na duży stres, mogą działać kojąco na nerwy i pomóc w zasypianiu
  • dzięki licznym antyoksydantom, pozytywnie wpływać na spowolnienie procesów starzenia się organizmu
  • wykazać działania antynowotworowe