Produkty zbożowe idealne na śniadanie

Produkty zbożowe to żywność powstała w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż. Należą do jednych z najstarszych i najpowszechniejszych pokarmów człowieka. Jednocześnie stanowią źródła zbilansowanej i zdrowej diety.  Do najbardziej popularnych produktów zbożowych należą płatki śniadaniowe, musli, granola i otręby.

Właściwości i działanie

Produkty zbożowe zawierają bardzo dużo witamin (A,E,B) oraz związków mineralnych (potas, żelazo, magnez, cynk, selen). Dodatkowo są bogate w błonnik oraz zdrowe węglowodany. Artykuły wyżej wymienione wykazują liczne właściwości które mogą wpłynąć na:

  • na utrzymanie prawidłowej masy ciała
  • oczyszczanie organizmu z toksyn
  • regulujację trawienie
  • przyspieszanie metabolizmu
  • poprawę wygląd skóry, włosów i paznokci
  • pozytywnie wpłynąć na pracę wątroby, śledziony i trzustki
  • regulujację poziom złego i dobrego cholesterolu we krwi
  • mogą wspomóc leczenie wielu chorób: stwardnienia rozsianego, AIDS, Alzheimera, Parkinsona, niedoczynności tarczycy

Wykorzystanie produktów zbożowych w praktyce

Produkty zbożowe są często spożywane na  pierwsze i drugie śniadanie, jako dodatek do mleka i jogurtów. W połączeniu z owocami dobrze komponują się, jako składnik zdrowych deserów. Mogą być spożywane samodzielnie. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, ciasteczek, szczególnie jako dodatek do spodów. Przyrządza się z nich gofry, naleśniki i placuszki. Sprawdzają się, jako składnik panierek, pieczywa, sałatek, słodkich zapiekanek.