Ocet jabłkowy

Nasi przodkowie używali octu jabłkowego na różne dolegliwości, gdyż może on działać antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Stosowano go dawniej również w celu gojenia ran. Współcześnie prawdziwy ocet jabłkowy nie stracił nic ze swych cennych właściwości – nadal korzystnie wpływa na cały organizm. Ocet jabłkowy można zaliczyć do naturalnych środków nowoczesnej pielęgnacji ciała. W dodatku wykorzystuje się go wszechstronnie w gospodarstwie domowym. W połączeniu z wodą, służy jako naturalny środek czyszczący, np. do okien, kabin prysznicowych, fug, garnków itp. Jest drażniący dla owadów, więc z powodzeniem zastąpi sztuczne środki odstraszające owady sprzedawane w sklepach. Mieszając ocet jabłkowy z wodą, powstaje naturalny płyn do płukania jamy ustnej, o właściwościach wybielających zęby.

Ocet jabłkowy zawiera dużo cennych składników mineralnych: wapń, potas, magnez, fosfor oraz sód. Ponadto, znajdziemy w nim witaminy A, C oraz z grupy B. Charakteryzuje się obecnością licznych kwasów, do których należą między innymi cenne kwasy: jabłkowe, cytrynowe oraz propionowe. Często, wraz z przyprawami, wykorzystywany jest do podkreślenia smaku różnych potraw. Dodaje się go do sałatek, sosów lub potraw kuchni orientalnej. Najczęściej jednak pije się go, po wcześniejszym rozcieńczeniu w wodzie.