krem orzechowy

Kremy orzechowe wynalezione zostało w XIX wieku przez amerykańskiego lekarza, wegetarianina, i wynalazcę kukurydzianych płatków śniadaniowych - doktora Johna Harveya Kellogga. Tradycja spożywania kremu orzechowego narodziła się w USA. Od pewnego czasu zakorzenia się w krajach Europy, w tym w Polsce.

Pochodzenie i składniki odżywcze

Kremy orzechowe przygotowuje się z orzechów arachidowych, poddanych wcześniejszemu prażeniu w bardzo wysokiej temperaturze. Powoduje to zmianę koloru orzechów z białych na jasno brązowe. Krem produkowany z potocznie zwanych orzeszków ziemnych jest skarbnicą witamin (A, E, B) oraz minerałów (magnezu, potasu, cynku, selenu, wapnia, chromu, manganu, miedzi, żelaza). Oprócz wyżej wymienionych składników krem bogaty jest w białko, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wybierając krem orzechowy należy pamiętać, aby wybierać ten który zawieraja jak najmniej sztucznych dodatków. Najlepsze kremy to te, które w swoim składzie mają tylko naturalne składnik, czyli orzechy ziemne, ewentualnie miód lub kakao.

Właściwości kremu orzechowego

Specjaliści dowodzą, że regularne spożywanie kremu orzechowego może pozytywnie wpływać na ogólne funkcjonowanie naszego organizmu:

  • chronić nas przed chorobami serca i podwyższeniem poziom złego cholesterolu we krwi
  • wspomagać prawidłowy rozwój narządu wzroku
  • wzmacniać zęby i kości
  • wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała
  • poprawiać metabolizm oraz usunąć nadmiar wody z organizmu

Wykorzystanie kremu orzechowego

Krem orzechowy idealnie nadaje się do smarowania pieczywa i tostów. Stanowi smaczny dodatek do słodkich zapiekanek, lodów, ciastek, kremów, biszkoptów, czy krakersów. Dobrze komponuje się również z twarogiem, jogurtem, owsianką a także ze słodkimi i pikantnymi potrawami. Krem orzechowy polecane jest dla wszystkich osób prowadzących aktywny tryb życia. Jest zdrową alternatywą dla łasuchów, zarówno małych i dużych.