Melasa - czarne złoto świata

Melasa jest produktem ubocznym powstałym np. przy produkcji cukru. Przypomina ona ciemny i gęsty syrop. Zwykle stosowana jest jako zamiennik cukru, jednak możemy ją stosować w inny ciekawy i smakowity sposób. Jest bardzo zdrowa, zawiera witaminy (A, D, B) oraz liczne związki mineralne (magnez, fosfor, potas, mangan, żelazo). Ponadto jest naturalnym źródłem flawonoidów, antyoksydantów oraz białka.

Melasa posiada liczne właściwości, które mogą:

  • wspomóc leczenie i zapobiegać anemii
  • wspomóc utrzymanie prawidłowego rytmu serca
  • wpływać na pamięć, koncentracje
  • pomagać w zasypianiu i regulowaniu pracy układu nerwowego
  • wspomóc utrzymanie prawidłowego rytmu serca
  • redukwać uszkodzenia miażdżycowe
  • zawierać składniki, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy i cholesterolu we krwi

Melasa oprócz właściwości słodzących potrawy i napoje, znakomicie sprawdza się jako marynata, szczególnie w kuchni azjatyckiej. Jest idealnym produktem do słodzenia wypieków, kawy i herbaty. Dobrze komponuje się, jako polewa do naleśników, placków, gofrów oraz deserów. Często używana jest, jako zamiennik dżemu, miodu lub konfitur. Wypiekane pieczywo z dodatkiem melasy, dodaje mu pysznego korzennego posmaku.

Melasa dostępna jest w sklepach w wielu wariantach smakowych np.: buraczana, karbowa, winogronowa oraz z morwy białej.  Wybierając produkt, należy pamiętać, aby nie zawierała ona sztucznych składników. Najlepsze i najzdrowsze są te, które mają zupełnie naturalny smak.