Makarony bezglutenowe

Dieta bezglutenowa należy do jednej z najtrudniejszych w utrzymaniu i realizacji. Polega na kompletnej eliminacji produktów zawierających gluten. Pomimo że taka zmiana wydaje się bardzo kłopotliwa, nie stanowi problemu nie do pokonania, gdyż producenci specjalistycznej żywności wprowadzili na rynek wiele produktów wolnych od tego składnika. Jego źródłem są głównie: pszenica, żyto, orkisz i jęczmień. Bezpieczne produkty, które można stosować w diecie bezglutenowej to artykuły na bazie: gryki, ryżu, kukurydzy, tapioki. Należą do nich także owoce, warzywa, orzechy, rośliny strączkowe oraz jaja. Dieta bezglutenowa może pozytywnie wpłynąć na organizm, np. zredukować przykre dolegliwości związane z nietolerancją glutenu, obniżyć masę ciała, uregulować gospodarkę hormonalną. Dodatkowo może wpłynąć na poprawę nastroju oraz wzmocnić układ immunologiczny. Polecana również dla osób aktywnych oraz prowadzących zbilansowany tryb życia.