Czarnuszka

Czarnuszka – Czarne złoto faraonów

Czarnuszka, zwana również czarnym kminkiem to roślina, która posiada ziarenka o niezwykłych prozdrowotnych właściwościach. Były one znane już w czasach starożytnych i doceniane, nawet przez faraonów. Obecnie jej cudowne właściwości zostały ponownie odkryte przez zwolenników zrównoważonej diety.

Co zawierają w sobie małe ziarenka czarnuszki?

Czarnuszka siewna to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowego i linolenowego), które mogą odpowiadać za prawidłowe funkcjonowanie najważniejszych organów, czyli mózgu i serca.
Kolejnym składnikiem charakterystycznym dla czarnuszki są olejki eteryczne, które mogą wpłynąć na poprawę nastroju oraz wykazywać właściwości bakteriobójcze.
Czarne ziarenka zawierają bardzo dużo witamin z grupy B, które mogą wpłynąć na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, czyli łagodzić nerwy, pomóc w zasypianiu oraz w  poprawie nastróju.
Dodatkowo czarnuszka charakteryzuje się dużą zwartością żelaza, które jest składnikiem hemoglobiny, transportującej tlen. Żelazo obecne we krwi może stymulować odporność, wspomóc walkę z wolnymi  rodnikami oraz zredukować uczucie zmęczenia.

Sposoby wykorzystania czarnuszki

  • zewnętrznie: do smarowania np. olejem z czarnuszki
  • wewnętrznie: zmielone ziarna czarnuszki można użyć jako przyprawę do mięs, sałatek, zup itp.
  • w postaci naparu (łyżkę nasion zaparzyć, odczekać 20 minut i wypić)
  • ziarenka można dodać do wypieków np. pieczywa lub ciast
  • olej z czarnuszki w połączeniu z ziarenkami dodaje się do sałatek
  • czarnuszka w połączeniu z miodem lub syropem klonowym tworzy marynatę do mięs
  • idealnie komponuje się z twarogiem, tofu lub serkiem wiejskim
  • dodaje się ją do zup lub sosów