Cukier kokosowy

Cukier kokosowy to stosunkowo nowy produkt na polskich półkach sklepowych. Powstaje z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Cukier ten nie jest rafinowany i nie zawiera sztucznych barwników. W ostatnim czasie zyskuje na dużej popularności ze względu na lepsze właściwości w porównaniu do tradycyjnego cukru białego. Posiada między innymi niższy indeks glikemiczny (równy 35) oraz więcej wartościowych składników mineralnych. Cechuje go duża zawartość potasu, magnezu, żelaza, cynku, witaminy C i witamin z grupy B. Bogaty jest również w enzymy, przeciwutleniacze oraz liczne aminokwasy. Posiada słodki, łagodny, karmelowy posmak i przyjemny zapach. Cukier kokosowy jest idealny do wypieków ciast, ciasteczek oraz przyrządzania deserów, gdyż nadaje im wspaniały, kokosowy aromat. Wiele osób używa go do słodzenia herbaty, lemoniady czy kompotu. Pokochają go na pewno zwolennicy kuchni dalekiego wschodu, gdyż dopełnia smaku potraw słodko-kwaśnych i pikantnych. Bardzo dobrze komponuje się z orientalnymi przyprawami. Natomiast, po podgrzaniu, tworzy karmel o bardzo aromatycznym zapachu.