Artykuły

Polska Izba Żywności Ekologicznej

W 2018 roku spółka NaturAvena wstąpiła do Polskiej Izby Żywności Ekologicznej (PIŻE). Jest to grupa przedsiębiorców branży ekologicznej, która zrzesza najważniejszych jej przedstawicieli.

CZYTAJ DALEJ

Wspieramy siatkarki

Spółka NaturAvena z przyjemnością informuje, że w sezonie 2018/2019 została sponsorem drużyny siatkarskiej kobiet E.Leclerc Radomka Radom.

CZYTAJ DALEJ

Ekologiczne przekąski

Ekologiczny Popcorn solony różową solą himalajską to niewątpliwie hit na Polskim rynku. Biała sól została zamieniona na wysoko cenioną, różową sól himalajską. Popcorn dostępny w dwóch smakach: tradycyjnym solonym oraz maślanym, będzie wspaniałą przekąską w trakcie domowego seansu filmowego lub spotkania towarzyskiego. Jego niepowtarzalną zaletą jest brak oleju palmowego, który został zamieniony na masło shea.

CZYTAJ DALEJ

Ziarna i nasiona

Czarnuszka, zwana również czarnym kminkiem, to roślina, posiadająca nieocenione właściwości, które znane były już w czasach starożytnych. Stanowi przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowego i linolenowego), które mogą odpowiadać za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i serca. Zawiera olejki eteryczne, które mogą wpłynąć na poprawę nastroju oraz wykazywać właściwości bakteriobójcze. Czarnuszka kryje w sobie dużo witamin z grupy B, które mogą wpłynąć na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, czyli łagodzić nerwy, pomóc w zasypianiu oraz w poprawie nastroju. Zmielone ziarna można użyć jako przyprawę do mięs, sałatek i zup. Natomiast całe ziarna można dodać do wypieków, a w połączeniu z miodem lub syropem klonowym tworzą marynatę do mięs. Idealnie komponuje się z twarogiem, tofu lub serkiem wiejskim.

CZYTAJ DALEJ

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy to stosunkowo nowy produkt na polskich półkach sklepowych. Powstaje z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Cukier ten nie jest rafinowany i nie zawiera sztucznych barwników. W ostatnim czasie zyskuje na dużej popularności ze względu na lepsze właściwości w porównaniu do tradycyjnego cukru białego. Posiada między innymi niższy indeks glikemiczny (równy 35)

CZYTAJ DALEJ

Makarony bezglutenowe

Dieta bezglutenowa należy do jednej z najtrudniejszych w utrzymaniu i realizacji. Polega na kompletnej eliminacji produktów zawierających gluten. Pomimo że taka zmiana wydaje się bardzo kłopotliwa, nie stanowi problemu nie do pokonania, gdyż producenci specjalistycznej żywności wprowadzili na rynek wiele produktów wolnych od tego składnika. Jego źródłem są głównie: pszenica, żyto, orkisz i jęczmień.

CZYTAJ DALEJ

Suplementy diety w proszkach

Sproszkowane liście lub algi mogą ubogacić codzienny jadłospis oraz mogą być stosowany do właściwie każdego rodzaju żywności. W naszej ofercie możmy odnaleźć następujące suplementy:

CZYTAJ DALEJ

Wszystko o soi

Soja jest rośliną uprawną, należącą do grupy tzw. roślin strączkowych. Jej nasiona są bardzo ważnym surowcem wykorzystywanym do produkcji pasz oraz jako cenne źródło pokarmowe dla człowieka. Produkty spożywcze wytwarzane z soi, wykorzystuje się głównie, jako zamiennik dla mięs, szczególnie w diecie wegetariańskiej[…]

CZYTAJ DALEJ

Krem kokosowy

Krem kokosowy znany jest jako alternatywa dla mleka krowiego, które szkodzi osobom z nietolerancją laktozy. Krem o egzotycznym aromacie charakteryzuje wszechstronność zastosowania kuchennego oraz kosmetycznego. Jest to prawdziwa bomba mineralna i witaminowa. Posiada on bowiem dużo wapnia, żelaza, magnezu, potasu, manganu, sodu i fosforu. Ponadto jest źródłem witamin C, K, kompleksu witamin z grupy B oraz aminokwasów, przeciwutleniaczy, błonnika i białka. Dodatkowo posiada sporo cennych dla organizmu właściwości. Polecany dla osób z nietolerancją cukru mlecznego oraz przebywających na diecie wegańskiej. Nie zawiera cholesterolu i świetnie nadaje się jako napój izotoniczny po intensywnym treningu. Krem jest idealny do przygotowania deserów, naleśników, placuszków, lodów bądź wypieków. Stosuje się go, również jako zamiennik dla śmietany lub mleka w celu zabielania i zagęszczenia zup lub sosów.

CZYTAJ DALEJ

Smakowite tofu na wiele sposób

Tofu od dawna obecne jest w tradycyjnych kuchniach Dalekiego Wschodu. Podawane może być zarówno na ciepło i na zimno w przeróżnych konfiguracjach, dzięki czemu korzystanie z niego w kuchni jest czystą przyjemnością.

CZYTAJ DALEJ

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy zawiera dużo cennych składników mineralnych: wapń, potas, magnez, fosfor oraz sód. Ponadto, znajdziemy w nim witaminy A, C oraz z grupy B. Charakteryzuje się obecnością licznych kwasów, do których należą między innymi cenne kwasy: jabłkowe, cytrynowe oraz propionowe. Często, wraz z przyprawami, wykorzystywany jest do podkreślenia smaku różnych potraw. Dodaje się go do sałatek, sosów lub potraw kuchni orientalnej. Najczęściej jednak pije się go, po wcześniejszym rozcieńczeniu w wodzie.

CZYTAJ DALEJ

Manuka

Miód Manuka powstaje z herbacianych krzewów, które rosną w najczystszych regionach Nowej Zelandii...

CZYTAJ DALEJ

Czarnuszka

Czarnuszka, zwana również czarnym kminkiem to roślina, która posiada ziarenka o niezwykłych prozdrowotnych właściwościach. Właściwości prozdrowotne jej były znane już czasach starożytnych i doceniana, nawet przez faraonów.  Obecnie jej nieocenione właściwości zostały ponownie docenione przez zwolenników zdrowej i zrównoważonej diety...

CZYTAJ DALEJ

Naturalne zamienniki cukru

Powszechnie wiadomo, że biały cukier jest niezdrowy. Jednak ludzie od urodzenia mają potrzebę jedzenia słodyczy. Dotyczy to również osób, które szczególnie dbają o zdrowie i zgrabną sylwetkę. Dlatego warto wiedzieć, że istnieje wiele zdrowych alternatyw, którymi można zastąpić biały-niezdrowy cukier, który poza kilokaloriami nie zawiera...

CZYTAJ DALEJ

Zastosowanie hummusu

Niepozorny humus ma wiele cennych składników. Jest popularny zwłaszcza wśród wegetarian i bardzo słusznie, jest on bowiem skarbnicą witamin i składników mineralnych.

CZYTAJ DALEJ

Sól himalajska zdrowy zamiennik soli kuchennej

Trudno sobie wyobrazić przyrządzanie potraw bez dodatku soli. Paradoksalnie opinie lekarzy i dietetyków na temat jej spożywania w ostatnich latach są negatywne. Dlatego zaleca się minimalizowanie jej spożycia. Pomimo tego prozdrowotnego trendu spożycie soli...

CZYTAJ DALEJ

Melasa - czarne złoto świata

Melasa jest produktem ubocznym powstałym np. przy produkcji cukru. Przypomina ona ciemny i gęsty syrop. Zwykle stosowana jest jako zamiennik cukru, jednak możemy ją stosować w inny ciekawy i smakowity sposób. Jest bardzo zdrowa, zawiera witaminy ( A,D,B) oraz liczne związki mineralne (magnez, fosfor, potas, mangan, żelazo)...

CZYTAJ DALEJ

Niezwykłe właściwości nasion

Siemię lniane, ostropest oraz błonnik witalny to produkty, które w ostatnim czasie szczególnie zyskały na popularności. Rośliny te cenione są przede wszystkim za bardzo korzystne właściwości oraz wszechstronne zastosowanie.

CZYTAJ DALEJ

Smaczne napoje sojowe

Napoje sojowe otrzymuje się  z namaczania w wodzie ziaren soi. Tradycja ich spożywania datuje się na początek w II wieku n.e. w Chinach. Od tego czasu są powszechnie spożywanym napojem w Azji. Dla osób z nietolerancja laktozy oraz wegan jest jednym ze sposobów na zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości białka.

CZYTAJ DALEJ

Produkty zbożowe idealne na śniadanie

Produkty zbożowe to żywność powstała w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż. Należą do jednych z najstarszych i najpowszechniejszych pokarmów człowieka. Jednocześnie stanowią źródła zbilansowanej i zdrowej diety. Do najbardziej popularnych produktów zbożowych należą płatki śniadaniowe, musli, granola i otręby.

CZYTAJ DALEJ
HEALTHY FOOD
Polska Izba Żywności Ekologicznej
Wspieramy siatkarki MKS E.Leclerc Ramka Radom
NaturaAvena Sp. z o.o.
ul. Raszyńska 13
05-550 Piaseczno
Tel.: +48 22 711 43 00
Fax: +48 22 716 95 17
E-mail: biuro@naturavena.pl