Marketing

Wielkanocny żurek

  • duża porcja włoszczyzny
  • cebula
  • 200 g boczku
  • 500 ml zakwasu żurku podkarpackiego 
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 4-5 suszonych grzybów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • liść laurowy 
  • sól morska 
  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • majeranek
  • pieprz czarny mielony  
CZYTAJ DALEJ

Wielkanocna babka

  • 250 g mąki orkiszowej białej 
  • 250 g masła
  • 250 g cukru trzcinowego brązowego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki kakao
  • 50 g żurawiny słodzonej
  • 50 g rodzynek 
  • 50 g moreli 
  • 50 g daktyli suszonych 
CZYTAJ DALEJ

Przepis z syropem klonowym

Składniki na ciasto naleśnikowe: 250 g mąki pszennej NaturAvena, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli morskiej NaturAvena, 1 łyżeczka ksylitolu NaturAvena, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 3 łyżki oleju kokosowego virgin NaturAvena , 2 banany, Orzechy (rozdrobnione)...

CZYTAJ DALEJ

Czarnuszka

Czarnuszka, zwana również czarnym kminkiem to roślina, która posiada ziarenka o niezwykłych prozdrowotnych właściwościach. Właściwości prozdrowotne jej były znane już czasach starożytnych i doceniana, nawet przez faraonów.  Obecnie jej nieocenione właściwości zostały ponownie docenione przez zwolenników zdrowej i zrównoważonej diety...

CZYTAJ DALEJ

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy zawiera dużo cennych składników mineralnych: wapń, potas, magnez, fosfor oraz sód. Ponadto, znajdziemy w nim witaminy A, C oraz z grupy B. Charakteryzuje się obecnością licznych kwasów, do których należą między innymi cenne kwasy: jabłkowe, cytrynowe oraz propionowe. Często, wraz z przyprawami, wykorzystywany jest do podkreślenia smaku różnych potraw. Dodaje się go do sałatek, sosów lub potraw kuchni orientalnej. Najczęściej jednak pije się go, po wcześniejszym rozcieńczeniu w wodzie.

CZYTAJ DALEJ

Manuka

Miód Manuka powstaje z herbacianych krzewów, które rosną w najczystszych regionach Nowej Zelandii...

CZYTAJ DALEJ

Naturalne zamienniki cukru

Powszechnie wiadomo, że biały cukier jest niezdrowy. Jednak ludzie od urodzenia mają potrzebę jedzenia słodyczy. Dotyczy to również osób, które szczególnie dbają o zdrowie i zgrabną sylwetkę. Dlatego warto wiedzieć, że istnieje wiele zdrowych alternatyw, którymi można zastąpić biały-niezdrowy cukier, który poza kilokaloriami nie zawiera...

CZYTAJ DALEJ

Zastosowanie hummusu

Niepozorny humus ma wiele cennych składników. Jest popularny zwłaszcza wśród wegetarian i bardzo słusznie, jest on bowiem skarbnicą witamin i składników mineralnych.

CZYTAJ DALEJ

Sól himalajska zdrowy zamiennik soli kuchennej

Trudno sobie wyobrazić przyrządzanie potraw bez dodatku soli. Paradoksalnie opinie lekarzy i dietetyków na temat jej spożywania w ostatnich latach są negatywne. Dlatego zaleca się minimalizowanie jej spożycia. Pomimo tego prozdrowotnego trendu spożycie soli...

CZYTAJ DALEJ

Melasa - czarne złoto świata

Melasa jest produktem ubocznym powstałym np. przy produkcji cukru. Przypomina ona ciemny i gęsty syrop. Zwykle stosowana jest jako zamiennik cukru, jednak możemy ją stosować w inny ciekawy i smakowity sposób. Jest bardzo zdrowa, zawiera witaminy ( A,D,B) oraz liczne związki mineralne (magnez, fosfor, potas, mangan, żelazo)...

CZYTAJ DALEJ

Niezwykłe właściwości nasion

Siemię lniane, ostropest oraz błonnik witalny to produkty, które w ostatnim czasie szczególnie zyskały na popularności. Rośliny te cenione są przede wszystkim za bardzo korzystne właściwości oraz wszechstronne zastosowanie.

CZYTAJ DALEJ

Smaczne napoje sojowe

Napoje sojowe otrzymuje się  z namaczania w wodzie ziaren soi. Tradycja ich spożywania datuje się na początek w II wieku n.e. w Chinach. Od tego czasu są powszechnie spożywanym napojem w Azji. Dla osób z nietolerancja laktozy oraz wegan jest jednym ze sposobów na zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości białka.

CZYTAJ DALEJ

Produkty zbożowe idealne na śniadanie

Produkty zbożowe to żywność powstała w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż. Należą do jednych z najstarszych i najpowszechniejszych pokarmów człowieka. Jednocześnie stanowią źródła zbilansowanej i zdrowej diety. Do najbardziej popularnych produktów zbożowych należą płatki śniadaniowe, musli, granola i otręby.

CZYTAJ DALEJ

Niezwykła moc oleju kokosowego

Palmy kokosowe, z których wytwarza się olej uprawia się głównie w Indonezji, Indiach, Malezji oraz na Filipinach i Sri Lance. Przez ludność zamieszkującą ten rejon świata roślina nazywana jest „drzewem życia...

CZYTAJ DALEJ

Batoniki musli

Składniki: •1 szklanka płatków owsianych • 1/2 szklanki żurawiny słodzonej • 1/2 szklanki nasion dyni • 1/2 szklanki nasion słonecznika • 1/2 szklanki płatków pszennych • 1 szklanka wiórków kokosowych • 1 szklanka rodzynek • 1/2 szklanki syropu klonowego • 1/3 szklanki brązowego cukru • 13 dag masła • papier do pieczenia Wykonanie: Blachę  wyłóż […]

CZYTAJ DALEJ

Ciasteczka owsiane z musli

Składniki: 185 g masła, roztopionego 1 szklanka musli 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 70 g brązowego cukru 1/4 szklanki ziaren sezamu1/2 szklanki syropu z agawy 1 roztrzepane jajko Wykonanie: Wszystkie składniki wsyp do naczynia, dobrze wymieszaj ze sobą. […]

CZYTAJ DALEJ

Zapiekanka owsiana z ulubionymi owocami

Składniki: 1/2 szklanki napoju sojowego 4 łyżki jogurtu greckiego 1 jajko 2 łyżki twarogu 3-4 łyżki cukru brązowego lub kokosowego 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki amarantusa 1/4 szklanki malin lub innych owoców wiórki kokosowe Wykonanie: W misce mieszaj napój sojowy, jogurt grecki i jajko. Dodaj twaróg, cukier, płatki owsiane i amarantus, ponownie mieszaj pod koniec […]

CZYTAJ DALEJ

Dietetyczne placuszki owsiane z jabłkiem

Składniki: 2 jabłka 2 jajka 8 łyżek płatków owianych 4 łyżki mąki orkiszowej razowej 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Kliknij […]

CZYTAJ DALEJ

Owsianka z orzechami włoskimi, rodzynkami i brązowym cukrem

100 g płatków owsianych 1 szklanka wody 1 szklanka napoju sojowego naturalnego 2 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki cukru brązowego Cynamon do smaku Wodę z napojem sojowym wymieszaj w garnku, zagotuj. Dodaj płatki oraz szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Kiedy się zagotują zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 15-20 minut, od […]

CZYTAJ DALEJ

Omlet owsiany na słodko

Składniki: 2 jajka 1/4 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki płatków jaglanych 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniu łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: Płatki zalej wodą na kilka minut, żeby trochę zmiękły. W tym czasie oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka ucieraj z cukrem waniliowym, dodaj płatki owsiane i proszek do pieczenia. Po dokładnym […]

CZYTAJ DALEJ
HEALTHY FOOD
Polska Izba Żywności Ekologicznej
Wspieramy siatkarki MKS E.Leclerc Ramka Radom
NaturaAvena Sp. z o.o.
ul. Raszyńska 13
05-550 Piaseczno
Tel.: +48 22 711 43 00
Fax: +48 22 716 95 17
E-mail: biuro@naturavena.pl