Marketing

Czarnuszka

Czarnuszka, zwana również czarnym kminkiem to roślina, która posiada ziarenka o niezwykłych prozdrowotnych właściwościach. Właściwości prozdrowotne jej były znane już czasach starożytnych i doceniana, nawet przez faraonów.  Obecnie jej nieocenione właściwości zostały ponownie docenione przez zwolenników zdrowej i zrównoważonej diety...

CZYTAJ DALEJ

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy zawiera dużo cennych składników mineralnych: wapń, potas, magnez, fosfor oraz sód. Ponadto, znajdziemy w nim witaminy A, C oraz z grupy B. Charakteryzuje się obecnością licznych kwasów, do których należą między innymi cenne kwasy: jabłkowe, cytrynowe oraz propionowe. Często, wraz z przyprawami, wykorzystywany jest do podkreślenia smaku różnych potraw. Dodaje się go do sałatek, sosów lub potraw kuchni orientalnej. Najczęściej jednak pije się go, po wcześniejszym rozcieńczeniu w wodzie.

CZYTAJ DALEJ

Naturalne zamienniki cukru

Powszechnie wiadomo, że biały cukier jest niezdrowy. Jednak ludzie od urodzenia mają potrzebę jedzenia słodyczy. Dotyczy to również osób, które szczególnie dbają o zdrowie i zgrabną sylwetkę. Dlatego warto wiedzieć, że istnieje wiele zdrowych alternatyw, którymi można zastąpić biały-niezdrowy cukier, który poza kilokaloriami nie zawiera...

CZYTAJ DALEJ

Zastosowanie hummusu

Niepozorny humus ma wiele cennych składników. Jest popularny zwłaszcza wśród wegetarian i bardzo słusznie, jest on bowiem skarbnicą witamin i składników mineralnych.

CZYTAJ DALEJ

Sól himalajska zdrowy zamiennik soli kuchennej

Trudno sobie wyobrazić przyrządzanie potraw bez dodatku soli. Paradoksalnie opinie lekarzy i dietetyków na temat jej spożywania w ostatnich latach są negatywne. Dlatego zaleca się minimalizowanie jej spożycia. Pomimo tego prozdrowotnego trendu spożycie soli...

CZYTAJ DALEJ

Melasa - czarne złoto świata

Melasa jest produktem ubocznym powstałym np. przy produkcji cukru. Przypomina ona ciemny i gęsty syrop. Zwykle stosowana jest jako zamiennik cukru, jednak możemy ją stosować w inny ciekawy i smakowity sposób. Jest bardzo zdrowa, zawiera witaminy ( A,D,B) oraz liczne związki mineralne (magnez, fosfor, potas, mangan, żelazo)...

CZYTAJ DALEJ

Niezwykłe właściwości nasion

Siemię lniane, ostropest oraz błonnik witalny to produkty, które w ostatnim czasie szczególnie zyskały na popularności. Rośliny te cenione są przede wszystkim za bardzo korzystne właściwości oraz wszechstronne zastosowanie.

CZYTAJ DALEJ

Smaczne napoje sojowe

Napoje sojowe otrzymuje się  z namaczania w wodzie ziaren soi. Tradycja ich spożywania datuje się na początek w II wieku n.e. w Chinach. Od tego czasu są powszechnie spożywanym napojem w Azji. Dla osób z nietolerancja laktozy oraz wegan jest jednym ze sposobów na zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości białka.

CZYTAJ DALEJ

Produkty zbożowe idealne na śniadanie

Produkty zbożowe to żywność powstała w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż. Należą do jednych z najstarszych i najpowszechniejszych pokarmów człowieka. Jednocześnie stanowią źródła zbilansowanej i zdrowej diety. Do najbardziej popularnych produktów zbożowych należą płatki śniadaniowe, musli, granola i otręby.

CZYTAJ DALEJ

Niezwykła moc oleju kokosowego

Palmy kokosowe, z których wytwarza się olej uprawia się głównie w Indonezji, Indiach, Malezji oraz na Filipinach i Sri Lance. Przez ludność zamieszkującą ten rejon świata roślina nazywana jest „drzewem życia...

CZYTAJ DALEJ

Batoniki musli

Składniki: •1 szklanka płatków owsianych • 1/2 szklanki żurawiny słodzonej • 1/2 szklanki nasion dyni • 1/2 szklanki nasion słonecznika • 1/2 szklanki płatków pszennych • 1 szklanka wiórków kokosowych • 1 szklanka rodzynek • 1/2 szklanki syropu klonowego • 1/3 szklanki brązowego cukru • 13 dag masła • papier do pieczenia Wykonanie: Blachę  wyłóż […]

CZYTAJ DALEJ

Ciasteczka owsiane z musli

Składniki: 185 g masła, roztopionego 1 szklanka musli 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 70 g brązowego cukru 1/4 szklanki ziaren sezamu1/2 szklanki syropu z agawy 1 roztrzepane jajko Wykonanie: Wszystkie składniki wsyp do naczynia, dobrze wymieszaj ze sobą. […]

CZYTAJ DALEJ

Zapiekanka owsiana z ulubionymi owocami

Składniki:1/2 szklanki napoju sojowego 4 łyżki jogurtu greckiego 1 jajko 2 łyżki twarogu 3-4 łyżki cukru brązowego lub kokosowego 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki amarantusa 1/4 szklanki malin lub innych owoców wiórki kokosowe Wykonanie: W misce mieszaj napój sojowy, jogurt grecki i jajko. Dodaj twaróg, cukier, płatki owsiane i amarantus, ponownie mieszaj pod koniec […]

CZYTAJ DALEJ

Dietetyczne placuszki owsiane z jabłkiem

Składniki: 2 jabłka 2 jajka 8 łyżek płatków owianych 4 łyżki mąki orkiszowej razowej 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Kliknij […]

CZYTAJ DALEJ

Owsianka z orzechami włoskimi, rodzynkami i brązowym cukrem

100 g płatków owsianych 1 szklanka wody 1 szklanka napoju sojowego naturalnego 2 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki cukru brązowego Cynamon do smaku Wodę z napojem sojowym wymieszaj w garnku, zagotuj. Dodaj płatki oraz szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Kiedy się zagotują zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 15-20 minut, od […]

CZYTAJ DALEJ

Omlet owsiany na słodko

Składniki: 2 jajka 1/4 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki płatków jaglanych 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniu łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: Płatki zalej wodą na kilka minut, żeby trochę zmiękły. W tym czasie oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka ucieraj z cukrem waniliowym, dodaj płatki owsiane i proszek do pieczenia. Po dokładnym […]

CZYTAJ DALEJ

Śniadaniowe bułeczki owsiano-orkiszowe

Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mleka sojowego 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżeczka soli 30 g świeżych drożdży 1/3 szklanki płatków owsianych 1 jajko 1 łyżka mleka garść płatków orkiszowych do posypania Wykonanie: Do miski przesiej mąki, dodaj pokruszone drożdże oraz wlej połowę letniego mleka sojowego oraz syrop […]

CZYTAJ DALEJ

Owsianka z pieczonymi brzoskwiniami i rodzynkami

Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki płatków żytnich 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka rodzynek 1 szklanka chudego mleka (1,5%) 1/4 łyżeczki cynamonu 1 brzoskwinia Wykonanie: Brzoskwinie dokładniej umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę. Ułóż na blaszce skórką do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200na ok.20 minut. Płatki owsiane i […]

CZYTAJ DALEJ

Deser z domowym musli i musem owocowym

Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki płatków pszennych 3 łyżki musli śniadaniowego 2 łyżki rodzynek łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki mieszanki ziaren (słonecznika, wiórków kokosowych, migdałów, orzechów arachidowych) 200 g truskawek lub innych owoców 3 łyżki cukru[…]

CZYTAJ DALEJ

Sernik na owsianym spodzie

Składniki: Kruchy spód 130 g płatków owsianych 60 g masła 50 g cukru brązowego 50 g mąki orkiszowej razowej jajko Masa serowa 600 g sera 80 g cukru brązowego 3 łyżki cukru waniliowego 5 jaj budyń waniliowy 4 łyżki maki orkiszowej białej 2 łyżki oliwy orzechowej Wykonanie: Przygotowanie kruchego spodu. Do miski wsyp wszystkie składniki, […]

CZYTAJ DALEJ
HEALTHY FOOD
Polska Izba Żywności Ekologicznej
Wspieramy siatkarki MKS E.Leclerc Ramka Radom
NaturaAvena Sp. z o.o.
ul. Raszyńska 13
05-550 Piaseczno
Tel.: +48 22 711 43 00
Fax: +48 22 716 95 17
E-mail: biuro@naturavena.pl