Miód Manuka

Certyfikowany miód manuka powstaje w najlepszym regionie Nowej Zelandii, znanym jako Złoty Trójkąt.

Obecny w miodzie manuka w wysokim stężeniu MGO, wykazuje silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Wyjątkowe właściwości bakteriobójcze miodu manuka sprawiają, że jest on stosowany pomocniczo w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, oddechowego, w chorobach jamy ustnej. Prowadzono także badania nad działaniem wirusobójczym miodów manuka. Wyniki były obiecujące – w warunkach laboratoryjnych miód o wysokiej zawartości MGO hamował namnażanie wirusów grypy oraz ospy wietrznej

Czym jest MGO?
MGO czyli methylglyoxal jest to związek chemiczny, charakterystyczny dla miodów manuka. Jest substancją nietrwałą. Naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych, jednak jedynie miody manuka zawierają jego znaczną ilość. 
To właśnie methylglyoxal (MGO) odpowiada za unikalne właściwości miodów manuka. Na jego podstawie ocenia się miody manuka nadając im odpowiednie oznaczenie MGO 30+,50+,100+ itd., co oznacza, że miód manuka zawiera nie mniej niż wskazaną ilość methylglyoxalu w miligramach na kilogram miodu.

Oprócz tego miód manuka wykazuje całe spektrum pozytywnych działań charakterystycznych także dla innych miodów, w tym: działanie przeciwutleniające, wspomaganie odporności, działanie detoksykujące, wspomaganie metabolizmu komórek.