Trufle bakaliowo-owsiane

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki miękkich, suszonych daktyli
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1 łyżka melasy karobowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Do robota kuchennego/ malaksera włóż orzechy, przyprawy, melasę i całość zmiksuj na drobny piasek. Następnie dodaj płatki, daktyle i dalej miksuj do momentu, aż powstanie gęsta, klejąca masa. Lekko wilgotnymi dłońmi ulep kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w wiórkach kokosowych lub melasie. Gotowe trufle, przed podaniem można włożyć na około 30 minut do lodówki.

Kliknij na obrazek poniżej i poznaj produkty pomocne do wykonania tego przepisu: