Sernik na owsianym spodzie

Składniki:

Kruchy spód

  • 130 g płatków owsianych
  • 60 g masła
  • 50 g cukru brązowego
  • 50 g mąki orkiszowej razowej
  • jajko

Masa serowa

  • 600 g sera
  • 80 g cukru brązowego
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 5 jaj
  • budyń waniliowy
  • 4 łyżki maki orkiszowej białej
  • 2 łyżki oliwy orzechowej

Wykonanie:

Przygotowanie kruchego spodu.

Do miski wsyp wszystkie składniki, dodajemy pokrojone na kawałki masło i jajko, całość zagnieć, a następnie przełóż do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ugniatając i wyrównując.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180℃ i piecz około 15 minut – do zarumienienia.

W tym czasie przygotuj masę serową. Ser zmiel, następnie dodaj cukier i cukier waniliowy i miksuj kolejno dodając po jednym jajku i odrobinie oliwy orzechowej. Mąkę mieszaj z budyniem i pod koniec miksowania, gdy masa będzie puszysta dodaj do ciasta. Ciasto wylej na przygotowany owsiany spód i wstawi do piekarnika rozgrzanego do 175℃ i piecz około 50 minut.

Gdy sernik ostygnie jego wierzch wysmaruj równo masą kajmakową a następnie posyp uprażonymi płatkami owsianymi. Wstaw do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Kliknij na obrazek poniżej i poznaj produkty pomocne do wykonania tego przepisu: