Śniadaniowe bułeczki owsiano-orkiszowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżeczka soli
  • 30g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • garść płatków orkiszowych do posypania

Wykonanie:

Do miski przesiej mąki, dodaj pokruszone drożdże oraz wlej połowę letniego mleka sojowego oraz syrop z agawy. Zasyp niewielką ilością mąki, by powstała konsystencja gęstej śmietany, odstaw na ok. 15 min. Gdy rozczyn urośnie dodaj pozostałe mleko, płatki owsiane, sól, wyrób na gładkie i elastyczne ciasto, odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Gdy wyrośnie wyciągnij ciasto z miski i chwilę wyrób na stolnicy, formuj małe kulki, układaj na blaszce wysypanej mąką, lekko spłaszcz. Jajko mieszaj z łyżką mleka, smaruj tym bułeczki, następnie posyp je płatkami i włóż do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach, aż się zrumienią. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika.

Kliknij na obrazek poniżej i poznaj produkty pomocne do wykonania tego przepisu: