Owsianka z pieczonymi brzoskwiniami i rodzynkami

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki płatków żytnich
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 szklanka chudego mleka (1,5%)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 brzoskwinia

Wykonanie:

Brzoskwinie dokładniej umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę. Ułóż na blaszce skórką do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok.20 minut. Płatki owsiane i żytnie zalej mlekiem i zagotuj. Dodaj żurawinę i gotuj przez około 7-8 minut cały czas mieszając. Dodaj upieczoną i pokrojoną w kawałki brzoskwinie i cynamon. Zdejmij z ognia. Gdy owsianka przestygnie możesz dodać miód lub syrop klonowy do smaku.

Kliknij na obrazek poniżej i poznaj produkty pomocne do wykonania tego przepisu: