Batoniki musli

Składniki:

•1 szklanka płatków owsianych
• 1/2 szklanki żurawiny słodzonej
• 1/2 szklanki nasion dyni
• 1/2 szklanki nasion słonecznika
• 1/2 szklanki płatków pszennych
• 1 szklanka wiórków kokosowych
• 1 szklanka rodzynek
• 1/2 szklanki syropu klonowego
• 1/3 szklanki brązowego cukru
• 13 dag masła
• papier do pieczenia

Wykonanie:

Blachę  wyłóż papierem do pieczenia. Na patelni na średnim ogniu upraż płatki, nasiona dyni, słonecznika. Praż je przez około 10 minut, aż się przyrumienią. Przełóż składniki do miski i gdy ostygną dodaj rodzynki i żurawinę. Wymieszaj roztopione masło, syrop klonowy, cukier i gotuj na średnim ogniu przez około 4 minuty, do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejsz ogień i gotuj bez mieszania jeszcze przez 6 minut. Mieszankę dodaj do nasion i rodzynek i dobrze wymieszaj. Masę wyłóż na blachę, wyrównaj wierzch i włóż do lodówki. Po kilku godzinach wyciągnij i pokrój na małe batony.

Kliknij na obrazek poniżej i poznaj produkty pomocne do wykonania tego przepisu: