Artykuły

Mąki niekonwencjonalne

Jeszcze całkiem niedawno w poszczególnych krajach używało się mąki pochodzącej ze zbóż, których w danej okolicy było najwięcej. W Polsce była to mąka żytnia i pszenna, w Chinach- ryżowa, a Ameryce- kukurydziana. Wraz z postępem procesu globalizacji rozszerzył się dostęp do mąk z całego świata. Dzięki temu możemy zapewnić sobie używanie różnego rodzaju mąk oraz urozmaicić dania o nowe smaki i wartości odżywcze.

Czytaj więcej

Bogactwo czarnuszki

Czarnuszka, zwana również czarnym kminkiem to roślina, która posiada ziarenka o niezwykłych prozdrowotnych właściwościach. Właściwości prozdrowotne jej były znane już czasach starożytnych i doceniana, nawet przez faraonów.  Obecnie jej nieocenione właściwości zostały ponownie docenione przez zwolenników zdrowej i zrównoważonej diety. Co zawierają w sobie małe ziarenka czarnuszki ? witaminy A, E, F, B1, B3, B6 […]

Czytaj więcej

Żywność ekologiczna

Olej kokosowy jest jednym z nielicznych produktów, które można zaklasyfikować do żywności typu „ Super Food”. Co to właściwie oznacza? Regularne jedzenie oleju kokosowego bardzo dobrze wpływające na ogólne zdrowie i samopoczucie człowieka. W około 98 % składa się z unikalnej kombinacji kwasów tłuszczowych, stanowiących niezbędny element prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Paradoksalnie olej kokosowy jest najlepszym środkiem wspomagającym walkę z nadwagą. W szczególności pozwala pozbyć się otyłości brzusznej, gdyż nie odkłada się w postaci tłuszczu, lecz wykorzystywany jest do produkcji energii i spalania zbędnych kalorii. A to dopiero początek jego dobroczynnych właściwości…

Czytaj więcej

Naturalne masło orzechowe

Masło orzechowe wynalezione zostało w XIX wieku przez amerykańskiego lekarza, wegetarianina, i wynalazcę kukurydzianych płatków śniadaniowych- doktora Johna Harveya Kellogga. Tradycja spożywania masła orzechowego narodziła się w USA. Od pewnego czasu zakorzenia się w krajach Europy, w tym w Polsce.

Czytaj więcej

Napisali o nas…

Ekodostawcy pismo branży ekologicznej i zdrowej żywności

Czytaj więcej

Ekoinnowacja…

Innowacyjny sok z młodego jęczmienia

Czytaj więcej