Smaczne i zdrowe napoje sojowe

„Mleko sojowe” jest napojem otrzymywanym z namaczania w wodzie ziaren soi. Tradycja jego spożywania datuje się na początek w II wieku n.e.  w Chinach. Od tego czasu jest powszechnie spożywanym napojem w Azji.  Dla osób z nietolerancja laktozy oraz wegan jest jednym ze sposobów  na zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości białka.

Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Posiada wysoką zawartość węglowodanów, witamin z grupy B, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i potasu. Wegetarianie, weganie bądź osoby cierpiące na nietolerancję laktozy spożywają mleko sojowe, jako zamiennik dla tradycyjnego krowiego. Napój powstały z soi nie zawiera: laktozy, cholesterolu, dodatków sztucznych substancji aromatycznych i konserwantów. Jest to produkt w 100% naturalny, pochodzenia roślinnego. „Mleczko sojowe” posiada wiele dobroczynnych właściwości prozdrowotnych: zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz rozwojowi groźnych chorób serca, hamuje ilość transportowanego do krwi cholesterolu. Regularne picie mleka sojowego pozytywnie wpływa na dolegliwości występujących w okresie menopauzy. Jedną z najważniejszych cech mleka sojowego jest zdolność poprawienia profilu lipidów we krwi osoby spożywającej.  Jest to szczególnie istotne w profilaktyce chorób serca. Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 oraz antyoksydanty ,które znajdują się w napojach z soi, mogą skutecznie chronić naczynia krwionośne od wylewów oraz zniszczenia. Zawarte związki poprawiają elastyczność oraz płynność naczyń krwionośnych, uodparniając je na zmiany ciśnienia krwi.

Dodatkowo mleko sojowe wspaniale wzbogaca smak kawy, można również przyrządzić z niego kawę latte oraz kakao. Bardzo dobrze sprawdza się w wypiekach ciast, naleśników, gofrów i placków. Można Przyrządzić na niej kaszę, dodać je do płatków lub przyrządzić z niego pyszny wegański deser.

Kliknij na zdjęcie poniżej i zobacz inne napoje sojowe z naszej oferty: