Melasa czarne złoto świata

Melasa jest produktem ubocznym powstałym np. przy produkcji cukru. Przypomina ona ciemny i gęsty syrop. Zwykle stosowana jest jako zamiennik cukru, jednak możemy ją stosować w inny ciekaw i smakowity sposób. Jest bardzo zdrowa, zawiera witaminy (A,D,B) oraz liczne związki mineralne (magnez, fosfor, potas, mangan, żelazo). Ponadto jest naturalnym źródłem flawonoidów, antyoksydantów oraz białka.

Melasa posiada liczne właściwości pozytywnie wpływające na organizm:

  • polecana jest osobom cierpiącym na anemię,
  • pomaga leczyć i zapobiegać tej chorobie,
  • wspomaga utrzymanie prawidłowego rytmu serca,
  • wpływa na pamięć, koncentracje,
  • pomaga w zasypianiu i reguluje pracę układu nerwowego,
  • pomaga utrzymać prawidłowy rytm serca,
  • redukuje uszkodzenia miażdżycowe,
  • dodatkowo zawiera składniki, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.

Melasa oprócz właściwości słodzących potrawy i napoje, znakomicie sprawdza się jako marynata, szczególnie w kuchni azjatyckiej.  Jest idealnym produktem do słodzenia wypieków, kawy i herbaty. Dobrze komponuje się, jako polewa do naleśników, placków, gofrów oraz deserów. Często używana jest, jako zamiennik dżemu, miodu lub konfitur. Wypiekane pieczywo z dodatkiem melasy, dodaje mu pysznego korzennego posmaku.

Melasa dostępna jest w sklepach w wielu wariantach smakowych np.: buraczana, karbowa, winogronowa oraz z morwy białej.  Wybierając produkt, należy pamiętać, aby nie zawierała ona niezdrowych i sztucznych składników. Najlepsze i najzdrowsze są te, które mają zupełnie naturalny smak.

Kliknij na zdjęcie poniżej i poznaj inne rodzaje melasy z naszej oferty: