Bogactwo czarnuszki

Czarnuszka, zwana również czarnym kminkiem to roślina, która posiada ziarenka o niezwykłych prozdrowotnych właściwościach. Właściwości prozdrowotne jej były znane już czasach starożytnych i doceniana, nawet przez faraonów.  Obecnie jej nieocenione właściwości zostały ponownie docenione przez zwolenników zdrowej i zrównoważonej diety.

Co zawierają w sobie małe ziarenka czarnuszki ?

  • witaminy A, E, F, B1, B3, B6 oraz biotynę
  • związki mineralne m.in. cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas
  • kwasy tłuszczowe: linolowy, eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy itp.
  • Cenne fitosterole, fosfolipidy, flawonoidy i saponiny
  • niezbędne białka i aminokwasy oraz węglowodany
  • olejek eteryczny zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon

Właściwości prozdrowotne czarnuszki…

  • regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki przez 6-8 tygodni powoduje znaczną poprawę problemów związanych z różnego rodzaju alergiami
  • czarnuszka, wykazuje podobne działanie, jak witamina c i jest bardzo dobrym antyhistaminikiem
  • przynosi ulgę astmatykom, zmniejszając ich przykre dolegliwości
  • regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów, co wspomaga leczenie anemii
  • wykazuje silne działanie antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybiczne, przeciwpasożytnicze
  • poprawia funkcję układu immunologicznego
  • zapobiegała uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym w radioterapii
  • obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów
  • chroni przed wzrostem homocysteiny, która prowadzi do rozwoju miażdżycy
  • przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych
  • działa przeciwwrzodowo na żołądek oraz przynosi ulgę u osób borykających się refluksem żołądkowo-przełykowym
  • wykazuje działanie antynowotworowe
  • olej z czarnuszki stosuje się w dolegliwościach: trądziku, łuszczycy, zapaleniu skóry, grzybicy, wysypek
  • łagodzi skutki poparzenia słonecznego
  • reguluje poziom cukru we krwi: działa ochronnie na trzustkę sprzyjając jej regeneracji
  • chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki
  • zwiększa gęstość mineralną kości- chroni przed osteoporozą
  • wykazuje działanie antydepresyjne, uspokajające i przeciw lękowe
  • wpływa pozytywnie na układ rozrodczy

Jak stosować czarnuszkę ?

  • wewnętrznie: wypijając 1-2 łyżki oleju dziennie
  • zewnętrznie: do smarowania np. olejem z czarnuszki
  • zmielone ziarna czarnuszki można użyć jako przyprawę do mięs, sałatek, zup itp.
  • w postaci naparu ( łyżkę nasion zaparzyć, odczekać 20 minut i wypić)
  • ziarenka można dodać do wypieków np. pieczywa lub ciast
  • olej z czarnuszki w połączeniu z ziarenkami dodaje się do sałatek
  • czarnuszka w połączeniu z miodem tworzy marynatę do mięs
  • idealnie komponuje się z twarogiem lub tofu
  • dodaje się ją do zup