Artykuły

Wszystko o soi

Soja jest rośliną uprawną, należącą do grupy tzw. roślin strączkowych. Jej nasiona są bardzo ważnym surowcem wykorzystywanym do produkcji pasz oraz jako cenne źródło pokarmowe dla człowieka. Produkty spożywcze wytwarzane z soi, wykorzystuje się głównie, jako zamiennik dla mięs, szczególnie w diecie wegetariańskiej. Nasiona soi cechują się bardzo wysoką wartością odżywczą. W porównaniu do innych […]

Czytaj więcej

Produkty zbożowe idealne na śniadanie

Produkty zbożowe to żywność powstała w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż. Należą do jednych z najstarszych i najpowszechniejszych pokarmów człowieka. Jednocześnie stanowią źródła zbilansowanej i zdrowej diety. Do najbardziej popularnych produktów zbożowych należą płatki śniadaniowe, musli, granola i otręby.

Czytaj więcej

Smaczne i zdrowe napoje sojowe

„Mleko sojowe” jest napojem otrzymywanym z namaczania w wodzie ziaren soi. Tradycja jego spożywania datuje się na początek w II wieku n.e. w Chinach. Od tego czasu jest powszechnie spożywanym napojem w Azji. Dla osób z nietolerancja laktozy oraz wegan jest jednym ze sposobów na zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości białka.

Czytaj więcej

Niezwykłe właściwości nasion

Siemię lniane, ostropest oraz błonnik witalny to produkty, które w ostatnim czasie szczególnie zyskały na popularności. Rośliny te cenione są przede wszystkim za bardzo korzystne właściwości prozdrowotne. Powszechnie używane są w medycynie naturalnej, w leczeniu wielu chorób i różnego rodzaju dolegliwości.

Czytaj więcej

Melasa czarne złoto świata

Melasa jest produktem ubocznym powstałym np. przy produkcji cukru. Przypomina ona ciemny i gęsty syrop. Zwykle stosowana jest jako zamiennik cukru, jednak możemy ją stosować w inny ciekaw i smakowity sposób. Jest bardzo zdrowa, zawiera witaminy ( A,D,B) oraz liczne związki mineralne (magnez, fosfor, potas, mangan, żelazo). Ponadto jest naturalnym źródłem flawonoidów, antyoksydantów oraz białka.

Czytaj więcej

Sól himalajska zdrowy zamiennik soli kuchennej

Trudno sobie wyobrazić przyrządzenie potraw bez dodatku soli. Paradoksalnie opinie lekarzy i dietetyków na temat jej spożywania w ostatnich latach są negatywne. Dlatego zaleca się minimalizowanie jej spożycia. Pomimo tego prozdrowotnego trendu spożycie soli w wielu krajach znacznie przekracza dopuszczalne normy, gdyż jest dodawana w dużych ilościach do żywności powszechnie spożywanej np. ryż, wędliny, sery itp.

Czytaj więcej

Napisali o nas…

Ekodostawcy pismo branży ekologicznej i zdrowej żywności

Czytaj więcej

Ekoinnowacja…

Innowacyjny sok z młodego jęczmienia

Czytaj więcej