Zdrowe zamienniki cukru

Powszechnie wiadomo, że biały cukier jest niezdrowy. Jednak ludzie od urodzenia mają potrzebę jedzenia słodyczy. Dotyczy to również osób, które szczególnie dbają o zdrowie i zgrabną sylwetkę. Dlatego warto wiedzieć, że istnieje wiele zdrowych alternatyw, którymi można zastąpić biały – niezdrowy cukier, który poza kaloriami nie zawiera żadnych substancji odżywczych. W związku z tym osoby dbające o zdrowie oraz zgrabną sylwetkę powinny, jak najszybciej zrezygnować ze słodzenia tradycyjnym cukrem i zastąpić go owocowymi syropami, bądź naturalnymi słodzikami, ksylitolem, bądź erytrytolem.

Naturalne syropy słodzące 

Najbardziej rozpowszechnionym i popularnym syropem występującym na rynku jest klonowy. Jednak sklepy ze zdrową żywnością nie kończą na tym produkcie swojego asortymentu produktów słodzących. W ostatnich latach na półkach sklepowych goszczą: syropy z agawy, ryżu, tapioki, daktyli, borówek, żurawiny. To wysokoskoncentrowane soki, składające się przede wszystkim z naturalnie występujących cukrów w danych roślinach.  Dzięki owocowemu posmakowi ich słodkość jest dobrze odczuwalna dlatego do słodzenia stosuje się ich stosunkowo niewiele.  Syropy są wysoko cenione, gdyż zawierają cenne witaminy (A, B,C, K, E) oraz minerały (potas, wapń, magnez, fosfor, mangan, cynk). Charakteryzują się, również wysoką zawartością błonnika oraz przeciwutleniaczy. Syropy owocowe posiadają liczne właściwości prozdrowotne: poprawiają procesy trawienne, łagodzą podrażnienia jelit, działają przeciwbiegunkowo, wspomagają procesy funkcjonowania tkanki mięśniowej i nerwowej.  Polecane są głównie przy problemach: urologicznych, z cholesterolem i nadciśnieniem. Korzystnie wpływają na  układ nerwowy i poprawiają ich koncentrację.  Syropy mają szerokie zastosowanie w kuchni, wykorzystuje się je jako polewa do: deserów, naleśników, ciast, omletów oraz owsianek.

Ksylitol, naturalny cukier brzozowy

Ksylitol jest naturalnym, zastępczym słodzikiem pierwotnie przeznaczonym dla diabetyków. Główną zaletą tej słodkości jest fakt, że bardzo wolno podnosi cukier we krwiPosiada aż 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż zwykły biały cukier. Ksylitol jest cennym słodzikiem, gdyż jednocześnie wykazuje działanie antybakteryjne. Bardzo skutecznie działa w walce z zapaleniem dziąseł i próchnicą. Natomiast najnowsze doniesienia naukowe mówią, że zwiększa przyswajalność wapnia w diecie. Uznawany jest za substancję poprawiającą mineralizację kości oraz polecany osobom zagrożonym osteopenią lub osteoporozą. Często niedocenianą zaletą ksylitolu jest fakt, iż nie sprzyja on w rozwoju grzybów i drożdżaków, w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru. Ksylitol wykorzystuje się w kuchni do słodzenia napoi, wypieków oraz tradycyjnych potraw.

Erytrytol, naturalny zamiennik cukru

 Erytrytol naturalnie występuje w owocach (melonach, gruszkach, winogronie). Pozyskuje się go w procesie naturalnej fermentacji drożdży. Wyglądem przypomina biały cukier, jest jednak zdecydowanie mniej słodki. Polecany jest do stosowania diabetykom oraz dzieciom, gdyż posiada niski indeks glikemiczny.  Spożywanie erytrytolu nie psuje zębów, nie podrażnia jelit. Wykazuje działanie antyoksydacyjne – usuwa z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników. Erytrtytol nie zmienia smaku, z tego względu można nim w  100 % zastąpić biały cukier, zarówno w pieczeniu, gotowania oraz słodzeniu napoi gorących i zimnych.